Snart kommer din mobila söktrafik att öka

När Apple lanserade iOS 6, uppdaterades också den inbyggda webbläsaren Safari. Med uppdateringen ville Apple öka säkerheten för användarna, vilket fick den lite udda effekten att Apple tog bort möjligheten att mäta besökstrafik från mobiler som kommer via Google.

När du besöker en hemsida, t.ex. en resultatsida på Google, och klickar på en länk vidare till en annan hemsida, säg restaurangen du letade öppettider hos så för du med dig ett värde i webbläsaren som kallas ”referrer” eller ”referral.” Detta värde är den sida du tidigare kommer ifrån.

Detta tillåter analysverktyg som t.ex. Google Analytics att se vilken sida du eller andra besökare kommer ifrån, och gör att man lätt kan utvärdera t.ex. hur mycket värt ett samarbete med olika hemsidor är. Du kan t.ex. se hur många besökare Prisjakt skickar, om de kommer från din profil eller om de kommer från en produktlistning, och vilken listning.

Vad Apple gjorde i och med iOS6, var att ta bort referrer-information om man sökte på Google genom det inbyggda sökfältet. Gjorde man en vanlig Google-sökning genom att knappa in www.google.se fungerade allt som vanligt, men använde man sökfältet i Safari istället, såg det ut som om du hittat direkt till hemsidan istället för genom ett sökresultat när man såg i statistiken.

Nu har det visat sig att ändringen har rullats tillbaka, eller förbättrats, i iOS7. Där skickas all referrer-information som vanligt, och statistikverktyg kommer återigen kunna registrera söktrafik från smartphones som just det, istället för direkttrafik.

IOS7 kommer rullas ut senare i höst, och med denna kan man vänta sig att mobiltraifk, som sedan september förra året (när iOS6 lanserades) legat lägre än tidigare, återigen kommer att ligga på samma nivå som tidigare, och det vore inte helt orimligt att vänta sig en ökning, med tanke på hur snabbt den mobila marknaden växer.

För en lite mer grundlig förklaring (den har bilder!), besök Search Engine Land!

Kommentarer inaktiverade.