Tips för att skriva intressant innehåll a.k.a Content Writing

Content Writing som det så fint heter på utrikiska blir idag allt mer viktigt på webben. Speciellt efter den senaste uppdateringen från Google som de då sött döpt till panda 4.0.

Det är med denna nya uppdatering inte bara text som premieras längre, utan nu blir det allt viktigare att även ha visuellt innehåll så som bilder, grafer, och videos. Text är fortfarande en viktig del men man börjar nu titta på helheten istället för att bara se text.

Att skapa bra, kvalitativt innehåll är viktigt av en rad anledningar.

  • Google rankar sidor högt som har unikt innehåll med hög kvalité, utan stavfel och grammatiska fel samt är värdefullt (relevant) innehåll.
  • Kvalitativt innehåll är mycket lättare att dela med sig av. Social media är idag den största anledningen till att folk använder internet, så att skapa innehåll som man vill dela med sig av till sina vänner har väldigt hög potential.
  • Besökare är mycket mer benägna att komma tillbaka till din hemsida, och även prenumerera på ditt nyhetsflöde eller RSS, om de hittar intressant innehåll på sidan. Sökmotorn premierar innehåll som ger besökaren ett mervärde.

Tips för den som ska skapa innehållsrikt innehåll

Att skapa kvalitativt innehåll kräver lite mer arbete än att generera en ren textmassa eller fylla sidor automatiskt. Men det är värt det! Här följer några tips som underlättar processen.

  • Använd ett brett spektrum av innehåll. Begränsa dig inte till några få medium utan använd både bilder, grafer, streamad video och grafiska element på sidan. Detta tillsamand med redaktionellt innehåll kommer att göra sidan mer intressant.
  • Minimera innehåll som är distraherande, och var kreativ! Lägg några timmar varje vecka på att skapa kreativt innehåll för att hålla sidan uppdaterad. När man skapar innehåll ska man alltid tänka från besökarens synvinkel och vad som är intressant för denne.
  • Hitta inspiration bland andra kvalitativa källor, både online och offline. Ta hjälp och samarbeta med andra inom samma bransch och engagera din besökare genom interaktion med hjälp av social media och t ex kommentarer på det du skapar. På detta sätt så blir du en del av kommunikationen istället för att bara vara den som pratar.
  • Att skriva i ett webbvänligt format är viktigt då sättet att skriva på skiljer sig mellan web och print. När man skriver för webben är det viktigt att texten går att snabbt skumma igenom, samtidigt som den ska vara engagerande. Korta paragrafer, punktlistor och stycken av användbar information är signifikativt för bra, webbvänligt innehåll. Populära teman kan vara steg-för-steg guider, toplistor, produktrecensioner, demonstrationer och mycket annat som ger en något annorlunda vinkling på något som det redan har skrivits om omfattande på nätet.
  • Man ska alltid försöka vara konsekvent när man publicerar någonting på sin hemsida, håll dig till ett schema så att besökaren vet att det alltid finns nytt innehåll när man kommer tillbaka till sidan. Man ska dock akta sig för fällan att publicera för ofta, och för mycket, då det blir för mycket information för besökaren att ta till sig, och även kanske för dålig kvalité då man inte hinner göra ordentliga efterforskningar innan publicering.

Tips Tips och mera tips

Ett sätt att locka likasinnade till hemsidan kan vara att ha en intervju med en person inom samma bransch. Presentera personen med bild, länkar, video och text skapar ett bra och intressant inlägg.

Tävlingar och giveaways är något som man kan jobba med för att driva trafik till sidan. Se till bara så att tävlingen är relevant för det du gör och att man inkluderar en ”följ mig” länk som ett kriterie för att ställa upp i tävlingen. Detta skapar backlinks och spridning i sociala medier (trotts att det kan kännas lite ”spammigt”).

En annan form av innehåll som är bra att ha på hemsidan är en FAQ sida, där man kan hitta svar på de vanligaste frågorna som besökarna har. Detta är ofta en mycket välbesökt sida och här bör det finnas värdefull information för besökaren.

Länkar från den egna sidan till liknande sidor eller bloggar visar att man är kunnig inom sitt område och det är väldigt bra att länka så man även kanske kan få en länk tillbaka.

Ett tips är att efterlikna Googles egna beteende på webben. De har exempelvis börjar med livestreem hangouts, de gör undersökningar på sidan och skapar quizer samt publicerar how-to listor och tips.

Foton foton och återigen foton. Man kan bädda in ett flöde från twitter eller andra bildmedier för att få ett uppdaterat bildinnehåll på sidan. Det styrker sidans relevans ännu mer om bilderna även relaterar till vad sidan handlar om.

Events, live-blogging & tweeting, blogga med länkar till äldre inlägg/ursprungligt inlägg, skapa en ordlista med facktermer är alla bra sätt att skapa innehåll som drar trafik till sidan.

Så ge dig iväg och börja skapa, var kreativ!

Kommentarer inaktiverade.