Vad Google vet om dig

Intressant det här med hur mycket information Google samlar in om sina användare. Som ni ser på bilden nedan så är det rätt mycket.

Jag vet inte om Tom Gara är en typisk Googleanvändare eller inte men många av oss använder många av Google tjänster, utan att kanske tänka på det själva.

Personligen så använder jag så klart söktjänsten. Jag har också en Androidtelefon, jag använder Gmail flitigt, liksom Play, Youtube och en hel del andra tjänster. Google borde med andra ord ha en hel del information sparade om mig.

Det har ju varit en hel del skriverier om insamlande av information angående personers nätanvändning i och med den så kallade NSA-skandalen nyligen. Oavsett vad som är sant eller inte när det gäller NSA och dess verksamhet så vet bevisligen de stora nätaktörerna en hel del om oss användare, på gott och ont.

För det behöver ju inte alltid vara något negativt med insamling av information. Det kan till exempel leda till ett bättre innehåll som riktas speciellt mot mig och mina intressen. Att innehållet på vissa sidor specialanpassas just för mig när jag går in på sidorna. Tänk er själva om man besöker en nyhetssida till exempel och denna sida ”vet om” att just jag  är intresserad av att läsa om fotboll, teknik och nöje, då kan det tas fram mer artiklar om detta än om kändisar, politiker eller bantningskurer. På så sätt kan insamlande av information vara något positivt.

Men självklart, det är inte alltid optimalt. Det kan vara farligt om informationen används på fel sätt eller kommer till personer som inte bör komma över informationen.

What Google Knows

 

Ett tips är att sätta sig ner och med hjälp av bilden ovan försöka komma på hur mycket Google vet om dig. Vad lämnar du för spår efter dig när du använder Google? Eller det behöver inte vara just Google. Jag tror att de flesta samlar in information om oss. Google är långt ifrån unika.

Ta dessutom och Google ditt namn. Se vad det finns för information om dig. Vilka bilder finns det på dig. Risken (eller för all del chansen) är stor att det finns mer än vad du tror.

Bilden kommer ifrån: Are You Sure You Want to Know What Google Knows About You?

Mer information finns hos The Wall Street Journal

Det finns också en artikel om Googles insamling av information hos IDG.

Kategori: Google.
tomas
Om tomas
Tidigare delägare i Multi Innvation Group som blev uppköpt av Oniva Online Group 2007, numer teknisk chef för Getupdated. Startade en gång i tiden sökmotoroptimeringsavdelningen inom Getupdated som genom åren varit oerhört framgångsrik. Mer om Tomas ->

Kommentarer inaktiverade.