WordPress 3.6

En ny version av WordPress finns nu ute, den aktuella nya versionen är WordPress 3.6.

Egentligen så skulle denna version släppas redan i maj men har blivit uppskjuten under sommaren, ända fram tills nu.

Som vanligt när det gäller olika versioner av WordPress så har de ett namn. Alla versioner förutom den allra första är nämligen döpta efter någon legend inom jazzmusiken. Detta eftersom Matt Mullenweg, en av personerna bakom WordPress, är extremt intresserad av jazzmusik. WordPress 3.6 heter Oscar, döpt efter jazzpianisten Oscar Peterson.  Den nya versionen är den 19:e utgåvan av Woordpress under de 10 år som har gått sedan den första versionen kom ut, om man inte räknar med de uppdateringar som kommer mellan varje ny utgåva.

Jag har testat WordPress 3.6 ända sedan det kom ut beta-versioner av den och har sett hur den har utvecklas under året och att det har tillkommit nya funktioner med tiden. Vad finns det då för nyheter i WordPress 3.6? Jo en hel del faktiskt, några är riktigt bra dessutom. Vi kan ta och börja med att titta på temat.

Twenty Thirteen

Twenty ThirteenSom vanligt så släpper WordPress ett nytt standardtema varje år, döpt efter årtalet då det släpptes. De tidigare utgåvorna av standardtema har i det stora hela sett rätt likvärdiga ut men det här temat skiljer sig markant ifrån tidigare. Twenty Thirteen är ett 1-kolumns tema som standard där man har möjlighet att lägga till widgets i sidfoten. Nu går det även att lägga till widgets i en sidebar och på så sätt få ett 2-kolumns tema om man skulle vilja ha det så.

Postformat

 

Man har en stor mängd olika postformat för sina inlägg, t.ex. audio, video, citat, länkar och så vidare. Vad som är unik med Twenty Thirteen är att varje format kan få ett unik utseende. Det gör att man visuellt lätt kan se vad som t.ex. är ett standardinlägg, vad som är ett citat och så vidare.

Självklart så är Twenty Thirteen 100 % responsive, den ser med andra ord bra ut oavsett vilken storlek på skärmen man har, allt från en mobiltelefon till en stor TV-skärm.

Vill man se hur temat ser ut så finns det en demo på denna sida.

Menyer

Hanteringen av menyer i WordPress 3.6 har förbättrats och förenklats. Det är lättare att styra utformningen av menyer samt också var de skall placeras.

Inläggsversioner och autosparande

WordPress autosparar nu allt man skriver med jämna mellanrum, ungefär somPostrevision exempelvis Word gör. Allt som sparas viss tillgängligt och man kan lätt återgå till en gammal version av sin text om man så önskar. Alla förändringar som har skett sedan en version sparades sist är markerat i texten så att man lätt kan se vad det är som är nytt i den version man jobbar i.

Postlåsning

Är man flera som vill jobba med ett och samma inlägg så låses posten för redigering nu så att enbart en kan ändra åt gången. Detta för att flera personer inte skall kunna ändra i ett inlägg samtidigt.

Audio och video

Det är nu lättare att dela med sig av video- och audiofiler direkt i sitt inlägg eftersom det har tillkommit en ny mediaspelare. Man kan också lättare lägga in exempelvis spellistor ifrån Spotify i sina inlägg.

Detta var bara några av de nyheter som har tillkommit. Mycket av det som är nytt ser man som användare inte mycket av eftersom det är rena förbättringar i koden.

WordPress har redan gått ut med att WordPress 3.7 och 3.8 skall vara på gång. WordPress 3.7 skall komma i oktober enligt planerna men det känns tveksamt med tanke på att WordPress 3.6 skulle ha kommit i maj men släpptes inte förrän nu den första augusti. Det troliga är att 3.7-versionen släpps i början av 2014. Version 3.8 skall släppas framåt våren och den skall innehålla nästa års tema, Twenty Fourteen.

Jag har förövrigt installerat den första testversionen av 3.7 hemma men än så länge är det inte mycket nytt i den.

Kategori: Wordpress.
tomas
Om tomas
Tidigare delägare i Multi Innvation Group som blev uppköpt av Oniva Online Group 2007, numer teknisk chef för Getupdated. Startade en gång i tiden sökmotoroptimeringsavdelningen inom Getupdated som genom åren varit oerhört framgångsrik. Mer om Tomas ->

Kommentarer inaktiverade.