WordPress 3.7

WordPress släpptes i dag version 3.7 och därmed höll WordPress med nöd och näppe sitt löfte om att version 3.7 skulle släppas i oktober. Många, där av jag själv, tvivlade på detta eftersom nya versioner av WordPress brukar bli minst någon månad försenad.

Självklart så är denna version av WordPress, precis som i stort sätt alla andra, döpt efter en legend inom jazzmusiken. WordPress 3.7 har fått namnet Basie efter pianisten Count Basie.

Vad är då nytt i denna version av WordPress. Bortsett ifrån några hundra buggfixar så är det egentligen bara fyra nyheter att tala om.

Uppdateringar

Den stora nyheten måste vara den att från och med nu så kommer WordPress att uppdateras automatiskt, man behöver med andra ord inte hålla på med att uppdatera manuellt så fort en ny version kommer. Är detta bra då? Nja, det skulle kunna vara det men sanningen är att om man läser beskrivningen av denna nya funktion så ser man att det är rätt många brister i den. Vad som kommer att uppdateras automatiskt är om det är bara om det blir små uppdateringar. Det kommer säkert snart komma en version 3.7.1 och denna kommer att uppdateras automatiskt. Men när version 3.8 kommer i början av nästa år så får man uppdatera manuellt . Tanken är dock god, anledningen till att denna funktion införs är att eventuella säkerhetsbrister i WordPress automatiskt skall åtgärdas, allt för att förhindra exempelvis intrångsförsök på webbplatser driva av WordPress.

Jag har under en tid använt mig av ett plugin som gör detta och mycket mer. Detta plugin uppdaterar inte bara små uppdateringar av WordPress automatiskt utan den uppdaterar allt, allt ifrån WordPress till plugins och teman, utan att jag behöver bry mig. Jag får bara ett mail när jobbet är klart. Ett sådant plugin känns betydligt bättre än denna nya funktion i WordPress 3.7.

Säkerhet

Säkerheten har förbättrats en aning i nya WordPress i och med att kontrollen av lösenord till inloggningen för WordPress har förstärkts. En funktion som jag inte tror kommer att ha någon större betydelse för användare.

Sökfunktionen

Sökfunktionen i WordPress har förbättrats på så sätt att sökresultaten visas på ett annat sätt. Förr presenterades sökresultaten efter datum, numera är det efter relevans. En lite förbättring kanske men har man en stor webbplats så har denna funktion säkert en stor betydelse.

Språkstöd

Ett nytt system för att hantera språkfiler och översättningar har införts, allt för att förenkla översättningar av teman och plugin. Kommer kanske ha en stor betydelse för många som vill ha exempelvis ett svenskspråkigt tema och som inte vill översätta själv. Skall bli kul och som om andelen teman på svenska nu kommer att öka.

På tal om teman, något nytt tema kom inte denna gång. Annars brukar det oftast komma ett nytt tema med varje uppdatering av WordPress. Det sägs dock att ett nytt tema skall lanseras lagom till det att WordPress 3.8 släpps. Att detta tema kommer att kallas för Twenty Fourteen är knappast en överraskning. Dock så kanske dess utseende kommer att överraska många. Det finns en demo ute av nästa års tema om någon redan nu vill se hur det kommer att se ut.

 

 

Kommentarer inaktiverade.