WordPress 3.8

Då har WordPress 3.8 lanserats, faktiskt på den dag då det sades att den skulle komma ut vilket är trevligt (nya versioner WordPress ha en tendens till att bli försenade ibland). Som vanligt så är denna version döpt efter en legendarisk jazzmusiker, 3.8 kallas för Parker efter saxofonisten Charlie Parker.

Nyheter

Vad är då nytt i denna version? Det mesta ligger faktiskt inne i administrationspanelen eftersom denna har fått en makeover av sällan skådat slag. Det är lite på tiden att utseendet på administrationspanelen uppdateras tycker jag eftersom den gamla layouten faktiskt fyllde fem år igår den 11 december. Så det nya utseendet var smått efterlängtat.

Wordpress AdminpanelHar man som jag kört med M6-pluginet ett tag så känner man igen en hel del eftersom det som  är nytt i WordPress 3.8 var det man kunde få genom M6. Det är ett rent och mer modernt utseende man får nu. Typsnittet är nytt och jag tycker det ser betydligt snyggare ut än tidigare. Dessutom så är alla iconer nya och väldigt stilrena.

 

Inte nog med det, all kod för WP har skrivits om så att jobba inne i administrationspanelen går betydligt smidigare och snabbare.

Wordpress färgschemaMan kan också skräddarsy utseendet på fler sätt än vad man kunde innan då antalet valbara färgscheman är fler.

Temahanteraren

Wordpress temahanterareHanteringen av teman har förändrats och även det fått en ansiktslyftning. Har ännu inte riktigt kommit fram till om jag gillar det eller inte. Fast å andra sidan så har jag inte använt mig av det ännu utan bara slängt en blick på det. Kan kanske vara bra när man väl börjar jobba med det.

Twenty Fourteen

På tal om teman, det har kommet ett nytt standardtema till WordPress och det har det passande namnet Twenty Fourteen, de döps ju numera efter vilket år de släpps (även om denna släpptes under 2013). Är man van att använda dessa teman som följer med WordPress så kommer man upptäcka en stor förändring denna gång eftersom detta tema har en helt ny layout. Tanken är att det skall mer fungera som ett tema för magazin på nätet mer än för bloggar och så vidare.

Jag har ännu inte testat temat live, inte mer än på den demosida som finns. Ärligt talat så gillar jag det inte faktiskt. Tror inte det är ett tema jag någon gång kommer att använda. Men det kan säkert fungera som en grund till ett tema om man är villig och intresserad till att skriva om det lite. Det finns säkert potential för detta tema om man vill in i koden och ändra en hel del. Fick faktiskt en och annan vision om det när jag tittade på det senast. Men i den form det är som standard så är det inget som intresserar mig.

Framtiden

Vad kommer nästa gång och kanske mer viktigare, när är det dags? Jag vet faktiskt inte. I alla fall inte mer än att ryktet säger att WordPress 3.9 skall släppas någon gång i slutet av första kvartalet 2014. I och med att de nya versionerna nu släpps med tätare intervaller (WordPress 3.7 kom till exempel för knappt två månader sedan) så kan man troligen förvänta sig version 4.0 framåt senvåren. Jag tycker alltid att det är spännande då det blir ett ”nytt heltal” i versionsnumret. Man förväntar sig nästan då något väldigt stort och nytt.

Jag har i kväll installerat WordPress 3.8 och kommer att testa det fullt ut den närmsta tiden. Vem vet, kanske hittar fler nyheter så småningom.

 

 

Kommentarer inaktiverade.