WordPress och sökmotorsoptimering

WordPress har under de dryga tio år som det har funnit ute vuxit sig allt större. I maj 2013 publicerade WordPress själva en del statistik över hur stor tjänsten är. Det sades då att 18% av det som publiceras på Internet publiceras via WordPress. Vidare så sades det att det dagligen laddas ner ca 160.000 exemplar av WordPress, detta skall jämföras med den första versionen som kom 2003 och som hade en daglig nedladdning på 800 exemplar. På tio år så har med andra ord den genomsittliga nedladdningen per dag blivit 200 gånger större. Det kommer säkerligen inte stoppa här, i och med att WordPress utvecklas, får fler kraftfulla funktioner och blir allt mer användarvänlig så kommer tjänsten säkerligen öka ännu mer. (Källa: http://wordpress.org/news/2013/05/ten-good-years/)

För det är just det som är styrkan bakom WordPress, att det är både kraftfullt men samtidigt enkelt att jobba med. Man behöver inte vara något ”datorsnille” för att komma gång med att publicera texter och bilder på nätet. Det allra enklaste är just enkelt och något som i stort sätt alla kan arbeta med. Samtidigt så är WordPress ett mycket kraftfullt verktyg för de som vill göra mer avancerade saker. I och med att det finns åtskilliga tusentals plugin och åtskilliga tusentals med teman så kan man formge WordPress till att bli exakt den tjänsten man vill att det skall vara, oavsett om det är som en enkel blogg, en webbplats för sitt företag, en webbshop, en community och så vidare. Man kan formge WordPress till i stort sätt vad som helst när det gäller webbpublicering. Egentligen så finns det inga begränsningar, skulle man under tiden man arbetar med WordPress stöta på en begränsning så kommer det inte ta lång tid innan någon hittar en lösning på det. WordPress har en stor mängd utvecklare som hela tiden tar verktyget framåt vilket gör att utvecklingen av WordPress aldrig står still.

WordPress och SEO

Hur är då WordPress när det gäller SEO-arbetet? I grund och botten faktiskt riktigt bra. Har man bara ett bra utvecklat tema så kan man faktiskt komma riktigt långt utan att behöver lägga ner mycket energi på SEO. Många teman har tyvärr den egenskapen att de har sin H1-rubrik i sidhuvudet där den används för att visa bloggens/webbplatsen namn och detta gör att det blir samma H1-rubrik på alla sidor. Man bör här se till att hitta ett tema som tillåter unika H1-rubriker. Man får också unika sidtitlar automatiskt med hjälp av WordPress, om det inte är så att man råkar hitta ett extremt dåligt kodat tema.

Även om WordPress i sig som sagt räcker långt när det gäller SEO-arbetet så finns det en del brister. Till exempel så saknas möjligheten i WordPress att ange meta-descriptions på sina inlägg eller sidor. Även om titlarna fungerar bra som de är i WordPress så vore det ibland önskvärt om man hade möjlighet att justera dem så de blir bättre ur ett SEO-perspektiv.

För att råda bot på de brister som finns i WordPress när det gäller SEO, eller kanske snarare att förbättra redan bra möjlighet till att bli ännu bättre, så finns det en stor mängd plugins (tillägg) att ladda ner och installera för att göra arbetet med optimeringen ännu bättre.

Tips på SEO-plugin

Vad finns det då för tillägga som man bör installera? Ett tips på några som är bra att börja med är dessa:

WordPress SEO från Yoast.
Detta är kanske det allra bästa och det mest populära. Detta plugin är enormt kraftfull och här finns massor av funktioner. Det går att anpassa sidtitlar, man kan ange meta-descriptions, göra sitemaps, breadcrumbs, canonical och mycket mera. Detta plugin är en bra början och ett plugin man kommer mycket långt med. Men det gäller att verkligen lära sig det för att få ut det mesta av det.

Google XML Sitemaps
Även om man kan göra sitemaps i WordPress SEO så är det en fördel att installera detta plugin eftersom denna gör bättre och mer korrekta sitemaps. Är dessutom väldigt lätt att jobba med.

Smush.It
Har man bilder på sin WordPressida så kan sidorna bli tunga att ladda ner och långa nedladdningstider är inte bra när det gäller SEO. Detta plugin gör bilderna mer SEO-vänliga utan att för den skull försämra kvalitén på bilderna nämnvärt mycket.

Authorsure
Google uppskattar om det finns information om författaren på alla de sidor som skall indexeras av söktjänsten. Detta tillägg hjälper till att få en bra presentation av författaren i WordPress, något som sedan kan dyka upp i sökresultatet.

Google Analytics
Koppla ihop ens WordPressinstallations alla sidor med Google Analytics. Bra för att analysera till exempel vad besökare har sökt på för att komma till ens sida vilket i sin tur underlättar framtida optimering.

Sammanfattning

För att slutligen sammanfatta SEO-arbete i WordPress så gäller detta:

  1. Se till att från början ha ett SEO-anpassat tema. Sök efter ”Wordpress theme seo” så får man tips på många bra teman. Är man lite kunnig i webbdesign så kan man själv göra ett tema, det är faktiskt inte så svårt som man kan tro.
  2. Leta upp och installera ett antal plugins. Ta inte alla du hittar utan välj ut några stycken och sätt dig in i dess och utforska alla dess möjligheter. Att bara installera ett plugin hjälper sällan, man måste ofta gå in och anpassa dessa i de inställningar man kan göra för respektive plugin för att verkligen få ut det mesta möjliga ifrån dessa.
  3. Sist, det kanske viktigaste av allt – Innehållet på sidorna. Skaffa inte bara en blogg eller WordPressida utan se till att fylla den med innehåll och då bra innehåll. Sen gäller det att marknadsföra sig, se till att man får besökare och allra helst att andra länkar till ens blogg så man får inlänkar. Har man bra innehåll, ser till att innehållet uppdateras så är det något som förhoppningsvis intresserar någon annan och denna kan tipsa om din blogg till andra. På så sätt kan du få många besökare och förhoppningsvis många som länkar till dig. Ett bra innehåll är oftast det viktigaste när det gäller SEO.

Jag vill också passa på att tipsa om ett blogginlägg som Joost de Valk, mannen bakom WordPress SEO-pluginet, har skrivit. Här finns massor av bra tips och råd när det gäller SEO-arbetet i WordPress.

Kommentarer inaktiverade.